Despre

Un manual de învăţare a limbii engleze complet diferit de ceea ce ai văzut până acum în România!

Hello! Eu sunt Monica Dumitrescu şi îţi urez bun-venit în universul “Engleza pentru oricine”, unde poţi învăţa engleză de drag, nu din obligaţie, pentru că e atât de frumoasă şi... dacă e bine explicată, poate fi chiar uşoară! Iar eu mă voi strădui să îţi explic regulile şi secretele acestei limbi cât mai pe înţelesul tău. Am reuşit cu foarte mulţi până acum. Sper să reuşesc şi cu tine!

“Engleza pentru oricine” este o carte complet diferită de orice altceva există acum pe piaţă. Este uşoară, amuzantă, cuprinzătoare şi – cel mai important! – este scrisă de un român, special pentru români, nu tradusă, ca majoritatea celorlalte manuale scrise de autori de limbă engleză, care nu au cum să înţeleagă felul în care noi traducem engleza lor şi gândim cu mintea noastră românască. Practic, am scris exact manualul pe care mi-ar fi plăcut să îl am când eram eu la şcoală şi învăţam engleză. 

Am muncit mult, fără grabă şi cu imensă plăcere la cartea asta şi am cuprins în ea experienţa pe care am dobândit-o în diverse domenii în care am lucrat mai bine de 25 de ani, în România şi în străinătate: vânzări, cercetare de piaţă, politică, relaţii publice, jurnalism, media, management şi foarte mult training (cursuri de engleză şi comunicare pentru angajaţii multor companii private şi de stat). 

Am avut joburi diferite şi interesante, am cunoscut mulţi oameni din multe domenii şi ţări, de la persoane obişnuite, ca mine sau ca tine, până la şefi de stat, de guvern, preşedinţi de coporaţii internaţionale, oameni deştepţi, bogaţi, importanţi – într-un cuvânt: crema politică şi de business a lumii. Şi ghici ce? Sunt oameni absolut normali, exact ca noi, cu problemele lor, cu temerile lor, cu satisfacţiile lor şi cu o engleză ... uneori foarte bună, alteori aşa şi aşa (non-nativii englezi, fireşte).

Am întâlnit oameni în funcţii-cheie, la cel mai înalt nivel politic şi economic, care se descurcau totuşi cu o engleză mai slăbuţă, fără prea multe reguli de gramatică şi cu mult “dat din mâini”. Am şi câţiva prieteni români în posturi importante din corporaţii străine care se descurcă totuşi cu o engleză “de baltă”, nu au apucat să înveţe bine de la început şi “aşa i-a prins îngheţul”, iar acum încearcă să se strecoare cum pot, printre întâlniri în engleză cu clienţii străini sau raportări către şefii expaţi sau printre colegii mai tineri care vorbesc engleză de la grădiniţă. Mai cu Google translate, mai cu copy-paste din rapoarte sau emailuri mai vechi, se cam chinuie, dar supravieţuiesc... Dacă ei pot, tu de ce nu ai putea?! Prin urmare, învaţă engleză fără stres, atât cât poţi tu. Important e să vorbeşti cât de cât, fiindcă este totuşi posibil să ajungi într-o funcţie înaltă şi cu o engleză medie – cum îţi e norocul! Asta pentru cei stresaţi de engleză şi care au impresia că nu o să înveţe niciodată să vorbească limba asta cu uşurinţă. Deci... relax!

Pe de altă parte, dacă nu ţi-e frică de engleză, dacă ai chef şi energie şi mai ales dacă eşti departe de pensie şi mai ai mulţi ani de muncă înainte, chiar merită să te pui un an-doi cu burta pe cartea de engleză, să înveţi bine cam tot ce scrie în manualul ăsta, să urmăreşti cu atenţie toate lecţiile video, să capeţi un accent şmecher şi să ajungi să vorbeşti engleză frumos, fluent şi corect. Vei vedea că engleza ta bună nu va trece neobservată şi vei avea curând acces la joburi importante şi bine plătite. Pentru că engleza impresionează

Uneori e suficient să vorbeşti engleză foarte bine ca să treci de un interviu de angajare într-un post pentru care poate nici nu ai foarte multă experienţă, dar ai multă determinare! Chiar eu am trecut prin asta de multe ori, era suficient să încep să vorbesc engleză “în figuri”, cu naturaleţe şi accent puternic, că aceia care îmi luau interviul nici nu mai voiau să îmi vadă diplomele şi certificatele de studii, deşi eu abia aşteptam să mă mândresc cu ele, să mă laud cu şcolile şi cursurile făcute – destul de multe... deoarece eu cred că cea mai bună investiţie este în tine şi aproape în fiecare an urmez câte un curs în diverse domenii, să învăt lucruri noi, pe plan profesional şi personal. O engleză bună te va scoate în faţă şi va compensa posibilele tale lipsuri profesionale (din păcate sau din fericire – depinde cum pui problema).

Pe vremea comunismului, românii au căpătat un complex de inferioritate faţă de străini, care aveau parcă o “aură” specială. În prezent, complexul ăsta s-a atenuat mult, dar nu a dispărut de tot şi încă simţim, parcă, o admiraţie sau o teamă (de multe ori nejustificate) faţă de străini, mai ales faţă de occidentali, pe care îi considerăm cumva superiori. Parcă e ceva special în aerul lor, în hainele lor, în felul lor de a vorbi engleză relaxat, chiar dacă e o limbă străină pentru ei, pe care poate nici nu o stăpânesc bine. Hai să ne calmăm şi noi, să nu ne mai speriem de engleză şi să o vorbim cât de bine putem, să învăţăm permanent cuvinte şi expresii noi, să ne îmbunătăţim pronunţia şi să îi impresionăm noi pe alţii, români şi chiar străini, cu felul profesionist şi detaşat în care vorbim limba asta fără de care nu mai poţi face un pas în lumea afacerilor, o vorbesc toţi şi a venit pur şi simplu peste noi, ne-a cucerit. Prin urmare... dacă-i musai, cu plăcere!

Fenomenul meditaţiilor a luat în prezent o imensă amploare. Acum este aproape de neimaginat să înveţi engleză fără să faci meditaţii. Şi aici aş vrea să intervin eu. Ăsta este motivul pentru care am hotărât să lansez acest manual atât în format fizic (cartea în sine), cât şi lecţiile conţinute în carte, explicate în înregistrări video ce pot fi accesate online pe diverse platforme, pentru a fi cât mai la îndemână tuturor (YouTube, Facebook, Instagram). Vreau să vin în ajutorul celor care nu îşi permit să facă meditaţii sau nu au timp de asta sau pur şi simplu nu au la îndemână un profesor bun. 

Mi-aş dori mult ca aceste lecţii să ajungă mai ales la tinerii din zonele defavorizate ale României, ai căror părinţi nu îşi permit să le ofere privilegiul de a face meditaţii la engleză. Ceea ce pot eu să le ofer este un bun înlocuitor pentru meditaţiile la engleză: un manual antrenant de învăţare a limbii engleze fără profesor! Şi pentru că eu personal, de una singură, nu am puterea financiară de a oferi gratis această carte celor care au nevoie de ea, dar nu-şi pot permite să o cumpere, am hotărât să demarez acest proiect curajos: să transform cartea în lecţii video postate online, gratis, pentru oricine, disponibile oricând. Engleza de la cap la coadă! Cu regulile, excepţiile şi secretele ei. 

Cei care îşi permit şi doresc să cumpere cartea, vor avea avantajul de a putea face mai multe exerciţii şi de a citi mai multe detalii despre fiecare lecţie. Dar oricine poate învăţa chiar aici, online, împreună cu mine, fără să plătească nimic, fără abonament, fără taxe, la orice oră are omul chef să deschidă telefonul sau calculatorul şi să investească timp şi energie în învăţarea limbii engleze, care îl va ajuta cu siguranţă să obţină un loc de muncă mai bun. Am auzit de prea multe ori oameni care spuneau cu năduf: “dacă ştiam engleză, eram departe...” sau: “am pierdut multe joburi bune din cauza englezei”... Am scris această carte şi postez aceste lecţii online exact pentru ei. De fapt, pentru tine, dacă eşti şi tu în situaţia asta!

Când vei vedea cartea mea, o să-ţi placă mult, îţi promit! Conţine multe surprize, exemple simpatice, vocabular din domenii foarte diverse, glumiţe, citate interesante, secrete, mici “invenţii” şi scheme originale prin care poţi învăţa gramatică mai uşor şi, în general, o abordare diferită faţă de manualele obişnuite de engleză, tocmai pentru că... nu sunt profesor de engleză! Cel puţin nu în sensul de a fi studiat literele la Facultatea de Limbi Străine. Am studii economice, mi-am bătut capul cu matematica, am învăţat şi aplicat management şi marketing, prin urmare am construit această carte pe baza principiilor de business, pentru a fi practică şi plăcută, dar fără a face vreodată rabat de la calitate, doar de dragul aspectelor comerciale. 

Am încercat să pun pe hârtie tot ce ştiu eu despre engleză (şi tot au mai rămas câteva secrete neincluse...), tot ce am învăţat eu la şcoală sau pe cont propriu, din cărţi, din filme, de pe internet, de la miile de străini cu care am lucrat, din sutele de rapoarte şi emailuri în engleză pe care le-am scris sau citit. Am învăţat totul cu pasiune (pentru că iubesc engleza!), am înţeles şi apoi am scris şi pentru tine, să înţelegi şi tu! Şi să iubeşti şi tu engleza!

Pe scurt, ca să recapitulez, iată câteva detalii despre manual (sau cum pot să-mi laud singură “bebeluşul”, pentru că eu îl cunosc cel mai bine:

 • este simplu, universal, pe înţelesul oricui (elev, student sau adult)
 • este 100% original & scris special pentru români, pe limba noastră
 • are un ton glumeţ, încurajator, cu scurtături şi soluţii simple
 • conţine toată gramatica limbii engleze, de la cap la coadă, explicată clar, de la început, inclusiv noţiuni de bază din gramatica limbii române, pentru cei care le-au uitat între timp sau nu le-au ştiut prea bine niciodată
 • prezintă o schemă originală şi inventivă pentru înţelegerea şi învăţarea TUTUROR timpurilor verbale din engleză (folosirea de simboluri geometrice pentru cele trei forme ale verbului)
 • vei învăţa un vocabular foarte divers, prezentat în texte, liste de cuvinte, expresii explicate, mii de exemple practice, din lumea reală, din viaţa de zi cu zi de acasă şi de la birou
 • vei face foarte multă practică - peste 300 de exerciţii de gramatică şi vocabular, toate rezolvate la sfârşit, cu explicaţii acolo unde este nevoie
 • 2 în 1: spaţiu lăsat la fiecare exerciţiu pentru rezolvare, traducere etc. (nu e nevoie de caiet separat)
 • focus pe universul corporatist, vocabular din domeniul comercial, business, vânzări, birotică
 • te învaţă diverse noţiuni generale de cultură engleză (britanică şi americană) + ponturi utile de folosire a limbii engleze în domeniul profesional: cum să-ţi faci un CV bun în engleză, cum să te auto-analizezi şi să-ţi prezinti calităţile şi abilităţile profesionale, cum să scrii un eseu (mai ales pt cei care vor să obţină certificate Cambridge sau IELTS)
 • la final ai o listă cuprinzătoare a celor mai importante expresii de legătură (connectors) din engleză, pentru ordonarea ideilor şi un plus de eleganţă în limbaj
 • format mare (A4), uşor de urmărit ideile pe pagină, o mulţime de scheme, tabele, desene, imagini
 • ai impresia că citeşti mai degrabă un almanah pe care îl poţi răsfoi şi deschide la întâmplare pentru a citi ceva interesant, nu neapărat (dar totuşi preferabil...) în ordinea paginilor şi structurat
 • ideea generală este “să te înveţe să pescuieşti, nu să ţi se dea peşte”: metode pentru a învăţa cu adevărat singur engleza, fără profesor, fără meditaţii, dar cu ajutorul internetului, filmelor, muzicii etc.
 • Iar cea mai tare surpriză, pregătită special pentru tine: conţinutul este explicat chiar de către autor în lecţii VIDEO pe YouTube (canalul “Engleza pentru oricine”), Facebook (Monica EPO), Instagram (@engleza.pentru.oricine). În ele poţi asculta pronunţia, schemele sunt desenate de la început, pas cu pas şi afli explicaţii simple şi clare ale materiei din carte, exact ca şi cum ai face meditaţii, doar că nu mai dai bani 😊.

 

Website-ul www.englezapentruoricine.ro este administrat S.C. ENGLEZA PENTRU ORICINE S.R.L, care este o societate de naționalitate română, cu sediul în București, Bd. Alexandru Obregia nr 4, bloc OD1, sc 4, apt 127, sector 4, Bucureşti, identificată prin număr de înregistrare la Registrul Comerţului J40/16331/2020, CIF 43384576, telefon 0730.221.536